dansvoorstelling Chicks, Kicks & Glory

Chicks, Kicks & Glory dromen van kickboksende meiden.
In grote steden is kickboksen een steeds populairdere sport aan het worden onder meiden. Opvallend veel meiden met een Marokkaanse achtergrond doen aan kickboksen en andere zware vechtsporten.

Kosmopolis Rotterdam presenteert samen met VET en Imagine IC: Chicks, Kicks & Glory.

Chicks, Kicks & Glory bestaat uit twee delen:

Expositie striptekeningen
Een serie stripverhalen, waarin voor het eerst in de Nederlandse stripgeschiedenis moslima’s een hoofdrol spelen. Ze vertellen hoe ze omgaan met vrouwelijkheid, lichamelijkheid, discipline, religie en integratie. De tentoonstelling toont een variatie aan stijlen. De bezoeker kan bovendien luisteren naar interviews met meiden die afgenomen zijn in de kleedkamers van boksscholen. Ook wordt een film getoond met de boksbiografie van meervoudig Wereldkampioene Amina Negadi. De striptekeningen zijn gemaakt door: Peter Pontiac, Maaike Hartjes, Mike Kok, Farida Laan, Sandra de Haan en Cristina Richarte & Henrike Olasolo.

Dansvoorstelling
De verhalen over kickboksende meiden dienen als inspiratie voor een multimediale dansvoorstelling. Choreografe Susanne Marx ontwikkelt een dans waarbij de verhalen van de meiden verbeeld worden in moderne dans, klassieke dans en streetdance, vermengt met kickboksmoves. Het onderzoeksproject wordt gedanst door kickbokskampioene Soumia Abalhaja, professioneel performer en danser Thomas Falk en een groep kickboksende meiden van verschillende herkomst. Het decor bestaat uit videoprojecties, wordt verzorgd door videografe Susanna Brenner, die door middel van persoonlijke portretten een authentiek verhaal verteld. Gary Shepherd, DJ Alec Smart, ontwikkelde met zijn heel eigen beeldende sound en strakke beats de soundscape voor de pilotvoorstelling.

In grote steden is kickboksen een steeds populairdere sport aan het worden onder meiden. Opvallend veel meiden met een Marokkaanse achtergrond doen aan kickboksen en andere vechtsporten. Ze zijn trots op hun discipline en hun blauwe plekken. Dit druist in tegen het bestaande beeld dat veel mensen hebben over vrouwelijkheid in de Marokkaanse cultuur en over islamitische geloofsregels. Susanne Marx is geïntrigeerd door de motivatie van de meiden voor het kickboksen en is nieuwsgierig naar hun identiteit als vrouw, in verhouding tot hun trainer- een man in dit geval. Zijn de man en vrouw gelijkwaardig…?

REGIE:
Susanne Marx

PRODUCENTEN:
Kosmopolis Rotterdam
Imagine IC: www.imagineic.nl
VET producties Amsterdam: www.susannemarx.nl

Het project Chicks, Kicks & Glory is gebaseerd op onderzoek van Jasmijn Rana aan de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van Forum Instituut voor Multiculturele Vraagstukken.

De hele voorstelling is op https://vimeo.com/143036704 te zien.