educatieve projecten Stichting VET
We willen dat de kinderen door onze voorstelling niet alleen geraakt worden en gaan nadenken, maar ook dat we ze inspireren om zelf te gaan dansen. Bij elke voorstelling ontwikkelen we ook een voorbereidende lesbrief voor in de klas, en is er een Lesbrief. Daarin komt op een speelse manier aan bod waar de voorstelling over gaat en hoe hij is gemaakt. Zo krijgen de scholen op een eenvoudige manier veel informatie over de voorstelling en de thematiek. De lesbrief wordt gratis aan alle schoolklassen opgestuurd die zich hebben ingeschreven.
Stichting VET verzorgt educatieve projecten voor jongeren. Deze projecten zijn flexibel van aard: ze worden afgestemd op de wensen van de school of instelling die ze boekt. De basis is echter altijd hetzelfde: jongeren volgen workshops in uiteenlopende disciplines; dat kan zijn streetdance, moderne dans, Rap-technieken, theaterexpressie, breakdance, martial arts, etc. Uiteraard is er ook ruimte voor disciplines die de jongeren zelf aandragen. Daarnaast is er aandacht voor workshops rond theaterdisciplines die zich áchter de schermen afspelen, zoals techniek (licht en geluid) en camera.
Met de kennis en vaardigheden die de jongeren opdoen bij de workshops wordt uiteindelijk, onder begeleiding van de VET docenten, een presentatie geproduceerd. Het uitgangspunt van VET is dat de jongeren zélf verantwoordelijk worden voor de creatieve en productionele invulling van de presentatie : zowel voor de inhoud van de voorstelling (keuze van het thema, dans, spel, muziek, tekst) als voor de disciplines achter de schermen: de organisatie en publiciteit, het licht, het geluid en het decor. De VET crew is er om te begeleiden.
Aan het eind van het project beleeft de presentatie haar première: dat kan op school zijn, maar ook in een echt theater in de omgeving. Voor deze voorstelling kunnen buurtbewoners, vrienden en familie worden uitgenodigd. Ook de hiervoor nodige publiciteit en werving regelen de jongeren zelf. De tijdsduur van het project kan worden afgestemd op de wensen van de school of instelling. Het educatieve project kan zowel binnen- als buitenschools worden georganiseerd.
Het belangrijkste aspect van de educatieve projecten is dat jongeren bezig zijn met hun eigen identiteit en talenten. Zij maken de show, of nemen deel aan een workshop waarin hun eigen passie en cultuur naar voren komt. En dat is nog maar het begin. Door met elkaar een eindpresentatie te maken ontwikkelen ze zelfverantwoordelijkheid, -vertrouwen en -discipline, het ontwikkelt een gevoel van respect voor elkaar en het bevordert de sociale en culturele integratie onderling.
Lesbrief Geboeid
Het programmaboekje en dit Educatieve Pakket vormt de basis voor de Lesbrief. Er is per schoolniveau (VMBO, HAVO en VWO) een bijlage met opdrachten die de leerlingen ter voorbereiding en ter verwerking op school kunnen doen.
Deze lesbrief is bedoeld ter voorbereiding en ondersteuning van de voorstelling “GEBOEID” van choreografe Susanne Marx. Aan de hand van een aantal thema’s en vormkeuzes in het stuk worden antwoorden gegeven op vragen die bij jongeren worden opgeroepen.
Via muziek, dans en een discussie willen we jongeren de werelden van de hiphop dans en het klassieke ballet met elkaar in verband laten brengen.
een DANSERVARING en een POP VIDEO
– dans voor de camera –
Choreografe Susanne Marx biedt een nieuw dansproject aan voor kinderen. Met film-editor Helle Lyshoj maakt zij samen met kinderen een dans-video voor scholen getiteld “Dans voor de camera”.
Het gaat om een workshop van ca. 10 uur, verdeeld over 10 dagen of 2 intensieve dagen. De kinderen maken samen hun eigen favoriete 4 minuten dans videoclip. De lessen worden gegeven op basis van moderne en streetdance elementen.
Hieronder staat wat de stichting VET de jongeren met deze projecten leert:
Creativiteit & kunst:
* Jongeren maken kennis met de podiumkunsten. Ze leren verschillende dans disciplines kennen, die allemaal aansluiten bij hun eigen belevingswereld.
* Jongeren ontwikkelen eigen creativiteit
Sociaal gedrag:
* Het stimuleert culturele en sociale integratie onder de jongeren
* Het stimuleert sociaal contact, sociale vaardigheden en samenwerking
* Het stimuleert zelf-motivatie, -initiatief, -vertrouwen en – discipline bij de deelnemers
* Het stimuleert het verantwoordelijkheidsgevoel
* Het stimuleert onderling begrip en respect voor elkaar
Fysiek:
* De jongeren krijgen lichamelijke beweging en worden hiervoor geënthousiasmeerd
* Het verbetert de conditie van de deelnemers
PROJECTEN GEREALISEERD:
St. AKROS Welzijn, Joop Westerweel School Balboaplein, De Roos Jan van Galenstraat, De Visserschool Columbusplein, een aantal middelbare scholen uit Amsterdam West, Stichting Singeldingen, Heemraadspark Rotterdam, De Theaterhavo/vwo, Pieter de Hoochweg, Rotterdam.