دزدی از حرمسر

geboeid

een dansmuziekvoorstelling over Echte Liefde

Geboeid is een dansmuziekvoorstelling, gebaseerd op een luchtig, soapachtig verhaal over Liefde en over de keuzes die iedereen daarin vroeg of laat moet maken.
Konstanze, een jong westers meisje, wordt door een sjeik ontvoerd. Haar jonge onervaren vriendje gaat op reis om haar te bevrijden. In de harem blijft Konstanze echter niet onberoerd door de kracht van die ervaren en machtige man. Ze moet uiteindelijk kiezen, tussen deze twee mannen en werelden.
Dit verhaal is vertaald naar nu: een jong, Turks meisje wordt uitgehuwelijkt en gaat fantaseren over een onbekende, spannende man.

Onderliggende kwestie in de voorstelling Geboeid vormt de vraag: Bestaat er zoiets als een puur, emotioneel, romantisch gevoel van liefde, of speelt er toch altijd een rationele factor mee? Anders gezegd: Bestaat er eigenlijk een duidelijk verschil tussen een oosterse uithuwelijking en de keuze van een westers iemand voor een levenspartner?

Om meer duidelijkheid over partnerkeuze en echte liefde te krijgen is een reeks interviews gedaan, met jonge en oude westerse en oosterse mensen in de Amsterdamse stadsdelen De Baarsjes en Bos en Lommer. Deze intieme en soms vertederende verhalen zijn in de voorstelling verwerkt om ruimte te creëren en verschillende stellingen naast elkaar te plaatsen. Zo is een collageachtig programma ontstaan.

Door de verschillende verhalen over de gewoonten en culturen rond liefde en het vinden van een levenspartner wordt een dialoog geopend. Voor Geboeid is geen beslissing genomen of een eindoordeel geveld. In Geboeid en in dit programmaboekje gaat het om persoonlijke verhalen, die wellicht niet in het eigen beeld passen, maar toch raken.

Om het thema van Geboeid verder uit te werken, is een dialoog gevoerd over de kwestie van de liefde, met mensen van verschillende en uitgesproken achtergronden (oosters, westers, oud en jong) uit De Baarsjes en Bos en Lommer. Met mensen die in Nederland in de jaren ’50 huwden, toen de godsdienst ook een bepalende invloed op de moraal van de bevolking had, tot mensen hier en nu, met een Arabische achtergrond. Zoals de vrouw van het platteland van Marokko die op jonge leeftijd wordt uitgehuwelijkt aan een moslim uit Amsterdam. Of het Nederlandse meisje dat flirt met het idee om zich te bekeren tot de islam, zich afvragend hoe zij uitgehuwelijkt kan worden.

Wat zijn de herinneringen en de rituelen? Hoe vonden zij hun partner? Was het liefde op eerste gezicht? Wat is liefde na 40 jaar huwelijk? En ook voor de Nederlanders: Was er druk van buitenaf om voor een bepaalde partner te kiezen?

De reacties zijn zo uiteenlopend als ze in werkelijkheid nou eenmaal te vinden zijn.

De dansmuziekvoorstelling Geboeid is een tijdloos verhaal over de liefde. De jonge Turks/ Nederlandse Konstanze wordt uitgehuwelijkt. Niet wetende wat voor haar ligt, fantaseert ze over de krachtige oude sjeik. Met zijn harem is Bassa tegelijkertijd heel aantrekkelijk en afstotend voor haar. Het onbekende boeit Konstanze meer dan haar geheime vriendje in Nederland, die veel te jong en onervaren is. Welk van de twee werelden en mannen zal ze kiezen?

Choreografe/ regisseuse Susanne Marx liet zich voor Geboeid inspireren door de opera Die Entführung aus dem Serail van W.A. Mozart. Het tijdloze liefdesverhaal over de ontvoering van een jong westers meisje naar een oosterse harem heeft Marx op verrassende wijze vertaald naar nu.

In de voorstelling Geboeid ontmoeten oud en jong en de twee culturen van Oriëntaalse opera en urban culture elkaar. De sjeik Bassa wordt gedanst door gepensioneerd topdanser van het Nationaal Ballet Francis Sincerretti. Naast twee jonge street-dansers maakt rapster Rosa Ana haar opwachting.
De mix van klassieke en urban dans, opera en hip hop, decor- en personagewisselingen maken Geboeid tot een eigentijdse en afwisselende voorstelling.

22.rk.dwp.05.2008Susanne Marx, choreografe
Susanne is choreografe en regisseuse van V.E.T. Ze studeerde aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en bij DASARTS in Amsterdam. Ze maakt dans- en theatervoorstellingen, vaak in samenwerking met andere theatermakers en kunstenaars. Tevens geeft ze dans- en theaterles via theater de Krakeling. Voorgaande producties van Susanne Marx zijn onder anderen Ad Infinitum met beeldend kunstenaar Stefan Zeyen; 5 Proper Positions, een dans-filmisch experiment met videokunstenares Fleur van Dissel; Niets dan Goeds, een eclatant succes-theaterstuk met ouderen van het tehuis Tabitha; Solo, 29: the B-side, over choreograaf Martin Butler; en Bedtime Stories, een dansdrieluik dat in Nederland toerde.


06.rk.dwp.05.2008Francis Sinceretti, danser
Francis is de voormalig solodanser van Het Nationale Ballet en artistiek leider van de Nationale Balletacademie en ontving in 2001 de Gouden Zwaan, de Nederlandse dansprijs voor zijn prachtige carrière. Sinds een aantal jaren werkt hij samen met jonge moderne choreografen die nieuwe dansvoorstellingen maken, zoals Annabelle Lopez Ochoa en het Scapino Ballet.


Caggie-Gulum-foto-2Caggie Gulum, danser
Caggie Gulum is 20 jaar en deed een MBO dansopleiding en volgde danscursussen in Amerika. Hij treedt heel veel op als danser, in clips, shows, televisieprogramma’s en theatervoorstellingen. Het laatst was hij te zien in het Nieuwlichtersprogramma van Het Nationaal Ballet. Daarvoor danste hij langer bij Monique Duurvoort o.a. in (W)edge.


Junadry-Leocaria--foto-2Junadry Leocaria, danser
Junadry Leocaria is 23 en danst al sinds 2004 bij ISH en heeft veel opdrachten in het vrije circuit, bij festivals televisie, modeshows en videoclips. Ze danste o.a. in Footprints en L.O.U.D. en Balls.


martin-butler-foto-2008Martin Butler, bewegingsadvies
Martin is choreograaf, scenograaf, art director en performer en begeeft zich op de raakvlakken van dans, muziek, mode, video en andere hedendaagse kunstvormen voor het Liminal Institute. Zijn werk is te zien in heel Europa, in galeries, theaters, museums en modepresentaties, momenteel werkt hij aan een opera in Roemenie. In 2007 presenteerde hij The Girlfriend Experience in Mediamatic.


03.rk.dwp.05.2008Evrim Demirel, componist
Evrim studeerde Compositie aan de Izmir High School of Fine Arts en studeerde piano bij Nergis Sakirzade, daarna Theorie en Compositie aan de Department of the Music and Performing Arts Faculty aan de Bilkent University in Ankara. Verder Jazz piano aan het Rotterdams Conservatorium bij Rob van Kreeveld, electronische muziek bij Rene Uijlenhoet en compositie bij Klaas de Vries. Na zijn masteropleiding werkte hij met Theo Loevendie aan het Conservatorium van Amsterdam en keerde terug naar Istanbul, waar hij nu woont en componeert.


50.rk.dwp.05.2008Streamer (Gary Shepherd), DJ en muzieksamenstelling
Gary werkt in de studio als Streamer, zo produceert en remixt hij filmische soundtracks voor cutting-edge theater- en dansvoorstellingen. Zijn alter ego DJ Alec Smart is te vinden in de funky clubs, feesten en festivals. Hij heeft een heel brede muzieksmaak, zijn verfrissende sound laat zich beschrijven als Big-Funk-Mash-up-Hip-Break-disco-quality-music. Lekker om naar te luisteren en aanstekelijk om op te dansen.


16.rk.dwp.05.2008Maximilian Ehrhardt, harp
Max studeerde harp in Feldkirchen, Zurich en aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij rondt momenteel zijn masteropleiding barokharp af. Speelde solo en veel met orkest en toerde afgelopen jaar met The Protocol of Desire langs Nederlandse en Belgische theaters.


51.rk.dwp.05.2008Rosa Ana, rap en zang (Amsterdam, 1983)
Rosa Ana ziet rappen als een kunstvorm, een vorm van expressie. Haar stijl is recht uit het hart. Van rappen op straat tot het rappen op verscheidene podia. Met de Mighty 8 maakte ze een verzamelalbum en ging tournee door Nederland. Optredens: The Box MOCCAH TV, Drop Die Shit festival, FunX radio, theatertour Lafferbooij, BNN de avond van de straat en 101 barz, met RAW MTV naar Ghana.


47.rk.dwp.05.2008And Beyond …, Jolanda van den Broek, Brigitte Hendrix, kostuums en set/decor
H
et duo van And Beyond heeft het samensmeden van verschillende stijlen en invloeden tot nieuwe stijliconen tot hun handelsmerk gemaakt. Ze putten onder meer uit urban culture en uit allerlei andere hedendaagse bronnen, van bloedserieuze tot ludieke, rebelse underground: van PLO tot clown rebel army. Hieraan ontlenen ze motieven, prints, stoffen en ontwerpen, die opnieuw samengesteld en geïnterpreteerd worden. www.andbeyond.nl


Maartje Nevejan, interviews en tekst
Maartje heeft een theaterachtergrond en werkt sinds jaren met jongeren met een niet-westerse achtergrond. Zij was verantwoordelijk voor de indrukwekkende programmareeks voor televisie, Couscous en Cola, uitgezonden in binnen- en buitenland.


Kirsten Schötteldreier, sopraan
Kirsten studeerde klassieke zang aan de Folkwang Hochschule in Essen, Duitsland. Ze treedt regelmatig op in opera en geeft concerten in Nederland en Duitsland. Ze voelt zich steeds meer thuis in het hedendaagse muziektheater. Tevens coacht zij jonge zangers, met uiteenlopende achtergronden.

PREMIÉRE:
10 oktober 2008 in Podium Mozaïek in Amsterdam

Geboeid is een productie van de stichting V.E.T. in co- productie met stichting Multicultureel Podium Mozaïek