STEFFA

– a modern  flamenco dance performance –

In STEFFA kruipt flamenco-ster Manuel Liñán in de huid van de Nederlandse danseres Steffa Wine. Steffa Wine maakte voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog furore als flamencodanseres en was in heel Nederland tot in 1944 op tournee met haar Spaansche Dansavonden. Dat werd haar na de oorlog niet door iedereen in dank afgenomen. STEFFA is een re-enactment van haar controversiële voorstellingen die in WOII in de stadsschouwburgen plaatsvonden.

Manuel Liñán danst de worsteling van Steffa Wine met haar verleden en eerzucht, en spiegelt deze aan zijn eigen zoektocht als mannelijke danser in de conservatieve flamencowereld. Twee enerverende uiteenlopende levens kruisen elkaar imaginair in deze re-enscenering. Steffa is een caleidoscopische voorstelling in een decor van bijzonder archiefmateriaal in een originele soundscape van Salvador Breed met live flamencozang en -gitaar van María Marín en Francisco Vinuesa.

Manuel Liñán maakt internationaal furore met zijn prikkelende gender-overstijgende shows, hij verbeeldt in deze voorstelling het roerige leven van een markante schippersdochter uit Groningen. Wat maakt iemands identiteit? En hoe ver ga je, in je wens naar roem, om jezelf vorm te geven in een bedreigende omgeving? Manuel Liñán onderzoekt aan de hand van Steffa Wine’s biografie het ontplooien van de menselijke identiteit.

In STEFFA kruipt flamenco-ster Manuel Liñán in de huid van de Nederlandse danseres Steffa Wine.

In deze caleidoscopische voorstelling kruisen twee enerverende uiteenlopende levens elkaar imaginair in een opmerkelijk decor van bijzonder archiefmateriaal in een originele soundscape met live flamencozang en -gitaar.

Wat maakt iemands identiteit? En hoe ver ga je, in je wens naar roem, om jezelf vorm te geven in een bedreigende omgeving? Manuel Liñán onderzoekt aan de hand van Steffa Wine’s biografie het ontplooien van de menselijke identiteit.

 

Gezelschap

Manuel Liñán

-danser-

Manuel Liñán (1980) is een internationaal gelauwerde ster, een virtuoze, innemende flamencodanser en choreograaf. In 2018 ontving Liñán de Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur. Hij groeide op in het Zuid-Spaanse Granada in een sociaal conservatieve omgeving, waar zijn optredens als vrouwelijke interpretator bepaald niet werden toegejuicht. Liñán onderzoekt in de flamencowereld de traditionele rolpatronen en draait deze op organische wijze om in zijn succesvolle shows. Hij wordt inmiddels gezien als een trendsetter in nieuwe vormen van flamencodans. In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in flamenco een stap verder. Hij is de ideale danser voor deze voorstelling.

 

Susanne Marx

-choreograaf-

Susanne Marx volgde flamencolessen bij Steffa Wine voor haar choreografie-opleiding aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Gefascineerd door de persoon van Steffa Wine maakte ze voor de regionale omroep SALTO in 1989 een documentaire, waarin de 76-jarige Steffa Wine in de Stadsschouwburg Amsterdam nog eenmaal in een traditionele flamencostijl van haar oorspronkelijke optreden uit de jaren 40 danst. In STEFFA laat Manuel Liñan dit optreden herleven. Susanne Marx is choreograaf, dansdocent en onderzoeker. Ze studeerde aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en aan Das Arts in Amsterdam. Ze produceert theater en dans, vaak in samenwerking met andere theatermakers en kunstenaars uit andere disciplines. Ze is docent en onderzoeker aan de Theaterschool Amsterdam en Artez, Arnhem. In 2019 tot en met 2021 creëerde ze het dansproject Gulliver, een kinderrevolutie in samenwerking met ICK en het Stadstheater ITA van Amsterdam. In 2015 werkte ze als choreograaf bij de Deutsche Oper in de productie Gianni van Martin Butler. In 2011 ging Meisje Loos in première op Julidans in Amsterdam en toerde tot en met 2013 in Europa.

‘’Mijn fascinatie voor Steffa Wine gaat over uitersten. Ik word aangetrokken door de kracht en eenduidigheid van Steffa’s overtuigingen, die geen twijfel toelaten. Haar autoritaire leerstijl, zoals ik die meemaakte, zit ook in mij en roept aantrekking en afstoting op. Wine was serieus en had hoge verwachtingen van dans. Maar ze brak ook weerstand door leerlingen te kleineren. Nog steeds voel ik het zachtjes tikken met de stok op mijn niet correct slingerende flamenco vingers.’’– Susanne Marx

 

Speellijst 2022:

woensdag 4 mei 2022, 21.00 uur, ITA Stadsschouwburg Amsterdam.

Woensdag 4 mei ITA Stadsschouwburg Amsterdam

Donderdag 5 mei ITA Stadsschouwburg Amsterdam

Zaterdag 7 mei Stadstheater Arnhem

Donderdag 12 mei Deventer Schouwburg

Zondag 2 oktober Nederlandse Dansdagen, Theater aan het Vrijthof

Vrijdag 7 oktober De Nieuwe Regentes, Den Haag

Zondag 9 oktober Meervaart, Amsterdam

Donderdag 20 oktober Odeon, Zwolle

Credits

Regie en choreografie: Susanne Marx, dans en choreografie: Manuel Liñán, zang: María Marín, gitaar: Francisco Vinuesa, videodesign: Helle Lyshøj, muzikale leiding: Kirsten Schötteldreier, kostuums: Sasja Strengholt, sounddesign: Salvador Breed en Kirsten Schötteldreier, repetitor: Candela Murillo en Ummi Rentería Wouters, techniek: Martin Kaffarnik, adviezen: Ernestina van de Noort en Peter van der Hoop

Met dank aan:

Ana Carrasco, Andrea Leine en Leine&Roebana, Anita van Dolen ITA, Antoinette Steinman, Barbara Meneses, Beam Systems, Eefje van den Broek, ITA, Eric van Nieuwland, fotografie, Ernestina van de Noort, Flamenco Biënnale Nederland, Fred Berlips, Gaby Weijers, Hector Ruiz Intellegends, Het Theaterhuis Amsterdam, ICK, Pieter C. Scholten en Emio Greco, Isabel Permuy Fotografias, Lise Brenner, Maria Spaans, stichting Terremoto, Marjon Broeks fotografie, Martin Butler, Michel Jahoda, Nadide Aslan, Nicole Beutler en Nicole Beutler Projects, Shewska Verberne Brand Consulting, Stip theaterproducties

Informatie & boekingen:

STEFFA is een coproductie van Stichting VET, Flamenco Biënnale Nederland en ITA.

 

STEFFA is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, BNG Fonds en Fonds21.